سفارش تبلیغ
صبا ویژن
بهترین دستیار دانش بردباری است . [پیامبر خدا صلی الله علیه و آله]
asmssh

حجاب و پوشش برای بانوان ـ به ویژه حجاب برتر ـ و توجه به تحریم عفاف و حراست آن در زن از اصیل‌ترین سنگر زنان و از مهم­ترین و سودمندترین قانون الزامی آفرینش برای آن­ها در جامعه است. به عبارت روشن­تر، حجاب و پوشش، سنگر سعادت و پیروزی و رستگاری زنان و جامعه است، که اگر این سنگر آسیب ببیند و یا فرو ریزد، عوامل سعادت، پاک­زیستی و شرافت آن­ها فرو ریزد. مراد از حجاب، پوشش اسلامی است، و مراد از پوشش اسلامی زن به عنوان یکی از احکام وجوبی اسلام، این است که زن، هنگام معاشرت با مردان، بدن را بپوشاند و به جلوه‌گری و خودنمایی نپردازد. لزوم پوشیدگی زن در برابر مرد بیگانه یکی از مسائل مهم اسلامی است، در خود قرآن کریم دربار? این مطلب تصریح شده است، پوشیدن زن در برابر مرد بیگانه یکی از مظاهر لزوم حریم میان مردان و زنان اجنبی است، همان­طور که عدم جواز خلوت میان اجنبی و اجنبیه یکی از مظاهر آن است.

با کمال تأسف دنیای غرب و دنباله­روهای آنان این مسئله بسیار مهم اسلامی و اخلاقی را نادیده گرفته، بلکه به عکس با کمال گستاخی بر ضدّ آن، گام برمی‌دارند و آن را عامل تخدیر و رکود و واپس‌گرایی دانسته، تا آن­جا که در دانشگاه­های خود، دختران دارای پوشش را اخراج می‌کنند، با اینکه حجاب سنگر حفظ عفّت و معرفت شخصیت زن و جامعه، سنگر حفظ زیبایی و شکوه زن، سنگر حفظ صحیحی ارتباط‌ها و رشته‌های اجتماعی، سنگر حفظ اخلاق فردی و اجتماعی، سنگر و دژ خلل­ناپذیر برای حفظ مرزها و شیرازه‌های روابط مختلف بوده و کیان خانه و خانواده را از هرگونه انحراف و گمراهی، حفظ می‌کند.

براستی در چه دنیای جاهلیتی قرار گرفته‌ایم که دنیای غرب و الگوتراشان غرب­زده، حتّی در کشورهای اسلامی شکستن چنین سنگر و دژی را علامت ترقّی، رشد و تمدّن می‌دانند و به عکس حجاب و حفظ حریم عفاف را نشان? عقب‌گرد و واپس‌گرایی. دزدان عفّت و غارت­گران استعمار، برای فریب اذهان و وسیل? قرار دادن زنان به عنوان یک کالا می‌خواهند زنان را که نیمی از جامع? انسانی هستند از همین راه، از درون تهی کنند و با این کار به تهاجم فرهنگی خود ادامه دهند، آن­ها چنین القاء می‌کنند که: حجاب سدّی بر سر راه تکامل آن­هاست؛ حجاب، زنان را در زندان زندگی حبس کرده و آن­ها را از تعالی و رشد باز می‌دارد؛ و حجاب از توسع? علمی، فکری، فرهنگی و هنری زنان می‌کاهد که...

در حالی که حجاب اسلامی آن­گونه پیامدهای شوم را ندارد، بلکه وسیله و سنگر محکمی برای استواری زندگی بانوان بوده و پشتوان? نیرومندی برای آن­ها در راستای توسع? علمی، فکری، فرهنگی و هنری است.

 

تاریخچ? حجاب

تاریخ حجاب به آفرینش اولین موجودات روی زمین، یعنی آدم و حوا بازگشت می‌کند و فراز و نشیب‌های بی­شمار تاریخ، قدرت بر محو آن را نداشته است. "یا بنی آدم قد انزلنا علیکم لباساً ..."، (ای فرزندان آدم برای شما لباس فرو فرستادیم که هم اندام شما را می‌پوشاند و هم زینت شماست و لباس تقوی بهتر است این از آیات خداست باشد که متذکر شده پند گیرید)./ سور? مبارک? اعراف، آی? شریف? 26

این آی? شریفه بیان­گر اهمیت لباس، پوشش، ستر و ساتر از نظر قرآن کریم است.

 

حجاب از نظر قرآن کریم

اصل وجوب حجاب برای زنان از ضروریات دین اسلام است، و منکر آن در حکم منکر دستورات ضروری اسلام است و کسی که از روی عمد و آگاهی، منکر ضروریات اسلام شود، در حکم کفر است، مگر اینکه معلوم باشد که منکر خدا و یا رسول خدا(ص) نیست.

در قرآن کریم برای وجوب و حدود آن، به چهار آیه که صراحت بر آن دارند، تمسک شده ولی در مورد حفظ عفّت و پاسداری از حریم آن، در قرآن کریم بیش از ده آیه وجود دارد. در آی? شریف? 30 سور? مبارک? نور (به عنوان نخستین آیه‌ای که صراحت بر وجوب حجاب دارد) می‌خوانیم: "و قل للمؤمنات یغضضن من ابصارهنّ و یحفظن فروجهنّ و لایبدین زینتهنّ الا ماظهر منها و لیضربن بخمرهنّ علی جیوبهنّ و لایبدین زینتهنّ الا لبعولتهنّ..." (ای پیامبر به زنان باایمان بگو چشم­های خود را (از نامحرم) فرو گیرند و دامان خویش را حفظ کنند و زینت خود را جز آن مقدار که نمایان است ـ آشکار نسازند و اطراف، روسری­های خود را بر سینه خود افکنند (تا گردن و سینه با آن پوشیده شود) و زینت خود را آشکار نسازند مگر برای شوهرانشان و سایر افراد محرمشان...)

 

آثار و فوائد حجاب

1. حجاب و نقش آن در سلامت اجتماع و آرامش روانی:

رعایت حجاب در سلامت و پاکی اجتماع مؤثر است، به علت تأثیر زیاد آن در استحکام خانواده به عنوان پایه و اساس اجتماع و نیز تأثیر آن در ساختن فرزندان با تربیت صحیح و پاک نگه داشتن محیط اجتماع از عوامل تحریک­آمیز حیوانی.

2. حجاب و نقش آن در مسئولیت‌های اجتماعی:

امام خمینی ـ قدس سره، در مورد نقش زنان در انقلاب اسلامی مطالب مهمی بیان کرده‌اند که از آن جمله خطاب به آنان چنین می‌فرماید: «نقش شما زنان در این نهضت، از مردها بیش­تر بوده» نیز می‌فرماید: «همان­طور که مردها وارد میدان بودند، بانوان محترم هم وارد بودند، بلکه زحمات این­ها بیش­تر از مردها بود.»

3. خروج از لشکریان دشمن و ایمنی از عذاب الهی و کسب ثواب اخروی:

شیطان از روابط زن و مرد برای به گناه انداختن، استفاده می‌کند لذا بدحجابی و بی‌حجابی و نیز عدم رعایت اصول شرعی در روابط با نامحرم، شخص را در معرض خشم خدا قرار می‌دهد.

4. پوشش اسلامی و حفظ نسل از خطر سقوط:

یکی از آثار بی‌حجابی، بی‌بند و باری و روابط نامشروع در ابعاد وسیع است چنانکه در دنیای غرب، به خوبی دیده می‌شود و آثار نکبت‌بار روابط نامشروع برکسی پوشیده نیست، یکی از آثار، آلوده شدن نسل و به دنبال آن سقط جنین و تولد فرزندان نامشروع و غیرقانونی است که متأسفانه بر اثر عدم رعایت عفّت و پوشش اسلامی، این آثار روز به روز بیش­تر می‌شود و آمار نشان می‌دهد که این موضوع در کشور‌هایی که پوشش اسلامی رعایت نمی‌شود، به مراتب بیش­تر از جاهایی است که پوشش اسلامی رعایت می‌شود.

5. مبارزه با نفس:

میل به خودنمایی و جلوه‌گری به مصالحی در سرشت زن، نهفته است که باید در مسیر درست و هدفی والا به کار گرفته شود. چرا که هیچ گرایشی بدون جهت در جان انسان به ودیعت نهاده نشده است. اما اگر این گرایش، مرزی نداشته باشد و همه جا نمود داشته باشد، فساد آفرین است.

 

راه­های مبارزه با بدحجابی و بی‌حجابی

1. تقویت ایمان و اعتقاد:

این جمل? حضرت علی(ع) که فرموده­اند: «المرد بایمانه والمؤمن بعمله» نشان­گر آن است که باورها و ایمان­های راسخ عالی‌ترین نقش را در کیفیت زندگانی انسان ایفا می‌کنند.

2. احیاء فرهنگ اصیل اسلامی:

احیاء ارزش­های اصیل اسلامی و فراخوانی زن مسلمان به تعقّل و دریافتن ارزش­ها و آفریدن روح تعهّد و تعهّد نسبت به این­ها نقش مهمی در این زمینه خواهد داشت و زن مؤمن باید به آن­چه اسلام به عنوان ارزش بدان می‌نگرد، باور داشته باشد و بداند که عظمت و شخصیت او در گرو روح بلند، اندیشه والا، قلب پاک و جان پیراسته از آلودگی است که او را به روشی انسانی و منشی اسلامی فرا خواهد خواند و بداند تن آرایه بسته و ظاهر فریبنده، هرگز نمایش­گر شخصیت او نیست.

3. شناساندن الگوهای والا:

کلامی از امام صادق(ع) تأمل برانگیز و قابل توجه است که به زنان دوستی آل علی(ع) را الهام کنید و به همین مسائل اندک رهایشان کنید زن اگر حبّ علی را فراگرفت و او را راهبر شناخت و خاندان او را به عنوان الگو پذیرفت و بر راهی رفت که اهل بیت(ع) رفته‌اند و آنان را سرمشق قرار داد، رویین­تن می‌شود و حضورش در جامعه، دلهره­آفرین نخواهد بود.

 

مصوب? شورای عالی انقلاب فرهنگی دربار? راه­بردهای گسترش فرهنگ عفاف

1. توسع? فرهنگ تأمل و تفکّر در مفاهیم دینی توسط جوانان برای پذیرش درونی و قلبی و عمل به آن­ها.

2. تبیین دائمی جایگاه والا و پرافتخار زنان در اسلام و مقایس? آن با سایر مکاتب برای احساس برتری شخصیت زن مسلمان نسبت به زنان سایر مکاتب و پرهیز از روی آوردن به جنبه‌ها و شخصیت‌های کاذب.

3. تقویت بنیه اعتقادی، اخلاقی و اصول و مبانی تربیت برای والدین، خصوصاً مادران نسبت به امر عفاف و حجاب و ایجاد حساسیت در آن­ها نسبت به آسیب‌های ناشی از رعایت نکردن آن برای خود، خانواده و فرزندان.

4. اتخاذ تدابیر مناسب برای جذب، تربیت و به کارگیری نیروی انسانی شایسته نظیر مدیران، معلمان و استادان معتقد و عامل به رعایت حجاب و عفاف در کلی? مراکز اداری و آموزشی.

5. تبیین آموزه‌های دینی در خصوص ضرورت رعایت اصول حیا و عفّت متناسب با قابلیت‌ها و ویژگی­های زنان و مردان و ایجاد تعادل در روابط اجتماعی آن­ها.

6. احیا و ترویج سنّت حسن? امر به معروف و نهی از منکر.

7. ارتقای سطح آگاهی جوانان در زمین? ارتباط‌های صحیح انسانی و اخلاقی بین آن­ها و حفظ حدود عفاف و حجاب در جامعه و خانواده.

8. تبیین فلسفه و پیامدهای مثبت فرهنگی اجتماعی، روانی و اخلاقی عفاف و حجاب در عرصه‌های مختلف زندگی و اثرات منفی عدم رعایت آن در سست کردن بنیان­های اخلاقی خانواده و جامعه.

9. تبیین دیدگاه اسلام در خصوص عفاف، پوشش، حجاب و ضرورت بیان فلسفه، احکام و دستاوردهای مثبت رعایت آن در جامعه، متناسب با شرایط سنی جوانان و نوجوانان با شیوه‌های جذاب.

10. توجه دادن به رعایت و نیز باور پوشش نه به عنوان یک اجبار اجتماعی بلکه به عنوان یک ارزش انسانی، دینی و معنوی و یک باور قلبی جهت مصونیت از زشتی‌ها و آسیب‌های اجتماعی.

11. افزایش آگاهی والدین نسبت به رعایت حجاب و عفاف خصوصاً در خانواده و نقش الگویی آنان در این امر.

12. اهتمام جدّی نهاد خانواده نسبت به تأمین نیازهای عاطفی و شخصیتی فرزندان به ویژه دختران و تأثیر آن در شکل‌گیری هویّت دینی و اجتماعی آن­ها.

13. تبیین نقش عفاف و حجاب در تقویت هویت ملّی و فرهنگی جوانان و تأثیر آن بر استقلال فرهنگی و سیاسی کشور.

14. تقویت روحی? تعادل در جوانان در رویکرد آنان به مُدگرایی و بیان مستدل و منطقی اثرات و پیامدهای مدگرایی افراطی و پرهیز از تقلید کورکورانه از مُدهای غربی و تقویت مُدگرایی ملّی.

15. تبیین ریشه‌های تاریخی و فرهنگی و نشانه‌های روشن از وجود حجاب و پوشش در ادیان الهی و جوامع دارای سابق? تاریخی و تمدّن فرهنگی.

16. زمینه‌سازی اجتماعی مناسب برای دختران و پسران جهت کشف هدایت و بروز قابلیت‌ها و توان­مندی­ها و تأمین مطالبات خود برای جلوگیری از بروز جلوه‌گری­ها مناسب در حیطه فرهنگ عفاف و حجاب.

17. اختصاص بخشی از موضوعات تحقیقاتی به بررسی «زمینه، علل و موانع گسترش فرهنگ عفاف و حجاب در جامعه» و بررسی تأثیرات محصولات فرهنگی کشور بر این موضوع.

18. تشویق و ترغیب خانواده‌ها و جوانان به ازدواج آسان و آشنا کردن با معیارهای شرعی انتخاب همسر، حقوق و وظایف یکدیگر، تقویت روحی? ساده­زیستی و قناعت­پیشگی در زندگی.

19. تقویت هماهنگی بین دستگاه­های ذی­ربط در برنامه‌ریزی و تأمین امکانات لازم جهت رفع مشکلات اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی موجود بر سر راه ازدواج جوانان.

20. توسع? فعالیت‌های بنیادهای ازدواج به منظور جلب مساعدت دولت و خیرین در امر ازدواج جوانان.

21. ارتقای مهارت‌های فنی و حرفه‌ای و توان­مندی­های جوانان جهت توسع? طرح­های خود اشتغالی و آشنایی با بازار کار و زمینه مختلف فعالیت به عنوان زمینه­ساز ازدواج، تشکیل خانواده و نهایتاً توسع? فرهنگ عفاف.

22. اهتمام جدّی مراکز فرهنگی و کلیه رسانه‌های کشور نسبت به ارائه الگوی مطلوب از عفاف و حجاب در محصولات فرهنگی خود (فیلم، سریال، تئاتر و...) و پرهیز از ایجاد تضاد و تناقض برای جوانان در این امر.

23. جذب، تربیت و به کارگیری نیروی انسانی آگاه و عامل به مبانی دینی عفاف و حجاب در برنامه‌های فرهنگی و تبلیغی.

24. جهت­دهی و تقویت امر عفاف و حجاب با استفاده از قابلیت‌ها و ظرفیت سازمان‌ها، احزاب، تشکّل‌های غیردولتی و هیئت‌های مذهبی در کشور.


کلمات کلیدی:


نوشته شده توسط asmssh 88/5/28:: 3:12 عصر     |     () نظر